Blog

Czym się kierować przy zakupie lady chłodniczej?

By 22 listopada 2021 grudzień 27th, 2023 No Comments
lada chłodnicza

Przepisy sanitarne należy spełnić we wszystkich sklepach spożywczych czy lokalach, które specjalizują się w sprzedaży żywności. Liczy się nie tylko wyposażenie lokalu, które pozwoli na sprzedaż świeżych produktów, ale też odpowiednia ekspozycja i przechowywanie. Lady chłodnicze to jeden z takich podstawowych elementów. Przeznaczone są do przechowywania, ekspozycji i bezpośredniej sprzedaży.

Strona wizualna

Odpowiednia lada chłodnicza powinna zapewnić perfekcyjną prezentację asortymentu. Nie od dziś wiadomo, że Klienci kupują oczami, a nie tylko kierują się bieżącą potrzebą. Lada musi mieć czystą, błyszczącą, przejrzystą szybę z dobrze wyeksponowanymi towarami na stopniach ekspozycyjnymi oraz oświetleniem odpowiednim dla każdego z rodzajów wystawionych w niej produktów spożywczych. Ważną rolę odgrywa też oświetlenie, dopasowane do każdego z rodzajów eksponowanych towarów. Dzięki ladzie towar dłużej zachowuje świeżość i jest bardziej odporny na działanie czynników zewnętrznych. Szeroki przekrój modeli lad chłodniczych pozwoli nam dobrać odpowiedni rodzaj do charakteru miejsca i wielkości lokalu.

Systemy technologiczne

Lady chłodnicze posiadają agregaty zapewniające optymalną wydajność. Parowniki pochłaniają wilgoć i odprowadzają skropliny na zewnątrz, po to, aby zachować świeżość produktów. W niektórych przypadkach warto rozważyć rodzaj chłodzenia. Każda lada chłodnicza ma zamontowany parownik. Dodatkowo lady mogą mieć wymuszony obieg, który działa dzięki dodatkowym wentylatorom albo chłodzenie grawitacyjne, w którym brak wentylatorów parownika. Parownik z wentylatorem sprawdzi się przy wyrobach cukierniczych i wędlinach. Ryby i owoce morza przechowywane są w chłodniach w pudełkach z lodem, a na sali sprzedaży na stołach ekspozycyjnych, które są zasypywane lodem w ladach z parownikiem bez wentylatora. W przypadku większych lokali można zastosować agregaty zewnętrze, gdyż oferują one większa przepustowość.

Kryteria wyboru lad chłodniczych

Aktualnie lady są wykonywane z najwyższej klasy komponentów, pobierają małą ilość energii i charakteryzują się niezwykłą trwałością. W przypadku małych sklepów spożywczych najlepiej jest wybrać lady chłodnicze tak skonstruowane, żeby można było przechowywać różnego rodzaju towary. Ryby i wędliny mogą leżeć niedaleko siebie, nie będą przenikały wzajemnie zapachami. Powinny mieć też łatwy i praktyczny dostęp od strony ekspedientek, co zapewni szybkość obsługi.