Przepisy sanitarne należy spełnić we wszystkich sklepach spożywczych czy lokalach, które specjalizują się w sprzedaży żywności. Liczy się nie tylko wyposażenie lokalu, które pozwoli na sprzedaż świeżych produktów, ale też odpowiednia ekspozycja i przechowywanie. Lady chłodnicze to jeden z takich podstawowych elementów. Przeznaczone są do przechowywania, ekspozycji i bezpośredniej sprzedaży.
Strona wizualna
Odpowiednia lada chłodnicza powinna zapewnić perfekcyjną prezentację asortymentu. Nie od dziś wiadomo, że Klienci kupują oczami, a nie tylko kierują się bieżącą potrzebą. Lada musi mieć czystą, błyszczącą, przejrzystą szybę z dobrze wyeksponowanymi towarami na stopniach ekspozycyjnymi oraz oświetleniem odpowiednim dla każdego z rodzajów wystawionych w niej produktów spożywczych. Ważną rolę odgrywa też oświetlenie, dopasowane do każdego z rodzajów eksponowanych towarów. Dzięki ladzie towar dłużej zachowuje świeżość i jest bardziej odporny na działanie czynników zewnętrznych. Szeroki przekrój modeli lad chłodniczych pozwoli nam dobrać odpowiedni rodzaj do charakteru miejsca i wielkości lokalu.
Systemy technologiczne
Lady chłodnicze posiadają agregaty zapewniające optymalną wydajność. Parowniki pochłaniają wilgoć i odprowadzają skropliny na zewnątrz, po to, aby zachować świeżość produktów. W niektórych przypadkach warto rozważyć rodzaj chłodzenia. Każda lada chłodnicza ma zamontowany parownik. Dodatkowo lady mogą mieć wymuszony obieg, który działa dzięki dodatkowym wentylatorom albo chłodzenie grawitacyjne, w którym brak wentylatorów parownika. Parownik z wentylatorem sprawdzi się przy wyrobach cukierniczych i wędlinach. Ryby i owoce morza przechowywane są w chłodniach w pudełkach z lodem, a na sali sprzedaży na stołach ekspozycyjnych, które są zasypywane lodem w ladach z parownikiem bez wentylatora. W przypadku większych lokali można zastosować agregaty zewnętrze, gdyż oferują one większa przepustowość.
Kryteria wyboru lad chłodniczych
Aktualnie lady są wykonywane z najwyższej klasy komponentów, pobierają małą ilość energii i charakteryzują się niezwykłą trwałością. W przypadku małych sklepów spożywczych najlepiej jest wybrać lady chłodnicze tak skonstruowane, żeby można było przechowywać różnego rodzaju towary. Ryby i wędliny mogą leżeć niedaleko siebie, nie będą przenikały wzajemnie zapachami. Powinny mieć też łatwy i praktyczny dostęp od strony ekspedientek, co zapewni szybkość obsługi.